Förtrollande flöjtar

Musik är en konstform som går tillbaks till människans tidigaste dagar. Man har hittat arkeologiska lämningar som indikerar att redan grottmänniskorna sysslade med toner och rytmer, och bland de tidigaste fynden som gjorts är flöjter som tillverkats av ben av fåglar och betar av mammutar för ungefär 43 000 år sedan. Hur musiken lät och i vilka sammanhang man spelade flöjterna är det naturligtvis ingen som vet, men det är troligt att man använde dem i religiösa och sociala sammanhang, inte olikt dagens musik. Att spela flöjt kan också användas som ett sätt att jaga och att kommunicera med varandra, och än idag används visslande som en metod att kommunicera med allt från jakthundar till grannar i olika delar av världen.

Inte allas favorit

Den grekiske filosofen Platon hade ett och annat att säga om flöjter. Instrumentet användes i antikens Grekland i olika sammanhang, inte minst under ritual och teaterföreställningar men den gamle filosofen ansåg den vara en källa för omoralisk musik. Flöjtspelandet fördärvande ungdomen, menade han, och yrkade på att det skulle förbjudas – åtminstone fram till en viss ålder. Att han själv dog en stillsam död medan en slavflicka spelade vackra toner på sin flöjt kan därmed låta lite ironiskt, men skall sanningen sägas är det blott en legend.

De gamla grekerna hade flera olika typer av flöjter och bland de vanligaste var panflöjten och en så kallad diaulos, en dubbelflöjt som helt enkelt bestod av två flöjter som man spelade på en och samma gång. Nu för tiden finns det också ett flertal sorters flöjter och den allra vanligaste är blockflöjten som många berömda flöjtister börjat sin karriär med innan de ens lärt sig gå. En annan vanlig flöjt är tvärflöjten, som även kommer i en slags mini version som kallas piccola. Inom klassisk musik är piccolan ett mycket populärt instrument, och det används ofta för att introducera ett element av glädje och magi.

Magiska flöjter

Trollflöjten är en av Mozarts mest berömda operor och här beskrivs en magisk flöjt som kan framkalla olika mirakel. På liknande sätt berättar en gammal folksaga om råttfångaren i Hamelin som fått i uppgift att göra sig av med en stads alla råttor genom att spela på sin magiska flöjt, men då han inte får betalt i stället får med sig stadens alla barn. Anledningen till att just flöjten blivit en universell symbol för mysticism och magi är förmodligen att den används så länge och i många kulturer varit en viktig del i religiösa ceremonier.

Det finns även andra blåsinstrument som faller inom flöjtkategorin, även om de kanske inte tycks vara det vid första anblicken. Lergöken är en sådan, liksom näsflöjten och enhandsflöjten som var särskilt populär under medeltiden.