Världens märkligaste instrument

Att renässansmannen Leonardo da Vinci var ett strålande geni och en stor uppfinnare råder det knappast någon tvekan om, men när historieböckerna berättar om honom brukar det framförallt handla om hans vapen och flygmaskiner.

Vad många inte känner till är att han också var en enastående dansare och musiker, och hade ett stort intresse för harmonier och musikaliska instrument. Han uppfann till och med egna instrument, där det kanske mest spektakulära var den så kallade Viola Organista, vilket skulle kunna översättas ungefär fiol-organist. Här förenade Leonardo två olika typer av musik, klaver och stråkar, till ett instrument som liknade en cembalo men som förutom regelrätta tangenter också hade ett slags stråksystem. Genom att manövrera och spela på de olika tangenterna kunde han också spela på upp till tio strängar, vilket gav ett märkligt, orkesterliknande ljud.

I moderna sammanhang skulle man kunna likna idén vid en synthesizer, där man spelar el piano men samtidigt kan få fram allehanda ljud som till exempel stråkar, röster eller slagverk. Leonardos enastående instrument må ha uppfunnits för fyra hundra år sedan men faktum är att modeller som gjorts från hans ritningar och beskrivningar producerar ett riktigt vackert och imponerande ljud.