Rösten

När man talar om musikinstrument är det ibland lätt att glömma bort det kanske viktigaste instrumentet av dem alla: den mänskliga rösten. Den må inte vara ett konstruerat instrument i bemärkelsen att den inte är tillverkad av till exempel trä eller metall, men om man tittar på en människas stämband så kan man se att de fungerar på ett liknande sätt som ett typiskt musikinstrument.

Stämbanden sitter i halsen och består av två “band” som vibrerar när luft passerar dem. Har en individ långa stämband får han eller hon en mörk, djup röst och är de korta blir rösten ljusare och ofta tunnare. Sångare måste hela tiden träna sina stämband så att de hålls i gott skick och det krävs dagliga, omständliga repetitioner av uppvärmningar och skalor för att rösten skall hålla. Om man blir förkyld eller överanstränger sin röst genom att skrika kan stämbanden bli skadade eller inflammerade, varav rösten påverkas genom att låta hes och skrovlig.

För att få en stark och djup röst också stor lungkapacitet och starka magmuskler, så att luften pressas fram hårt och kontrollerat. Operasångare och hårdrockssångare måste alltid öva extra mycket på sin teknik då deras röster inte bara ska hålla toner utan dessutom höras på långt håll.