Svenska 90-talsgrupper

1990-talet var ett av de främsta årtiondena när det kom till svenska gruppers anstormade av den internationella marknaden, och även om flera av dem inte längre existerar så är de fortfarande mycket populära på radiostationer jorden över.

Även om de, tekniskt sett, började på 80-talet så var Roxettes storhetsperiod under hela 90-talet, och deras uppkommande återföreningsturné runtom Europa säljer för fulla rullar. Till och med de som inte är fans kan nynna med till låtar som “It must have been love” och “How do you do” och även om Per Gessle ofta anklagats för att ha varit mästertjuv går deras storhet inte att förneka.

Ett annat band som gjorde storsuccé på 90-talet var The Cardigans, inte minst på grund av deras poppiga men samtidigt rockiga stil, låtar som fastnade och sångerskan Nina Perssons karaktäristiska röst. Med låtar som “Lovefool” och “Erase and Rewind” fick gruppen både popularitet och cred, och än idag har de hängivna fans.

Avslutningsvis så bör några ord även ägnas Ace of Base, bandet som år 1992 fick en jättehit med låten “All that she wants” och “The Sign”. Efter det initiala genombrottet fick bandet aldrig riktigt samma framgångar men de är fortfarande väl ihågkomna i många länder.