Svenska operasångerskor

I Sverige blev operan mycket populär i samband med kung Gustav III, som med sin förkärlek för kultur, Frankrike och kontinenten injicerade det torftiga svenska kulturlivet med vackra harmonier, klingande tongångare och sköna röster. Tyvärr blev det också hans död, men det är en annan historia.

Trots att det är ett litet land, åtminstone vad gäller befolkningsmängden, så har Sverige länge haft en framträdande roll i den musikaliska världen. Det märks inte minst i det stora antalet svenska operasångerskor som gjort sig stora namn på den internationella marknaden. Några exempel är:

  • Jenny Lind – 1800-tals sångerska som blev enormt uppskattad i både Europa och USA, där hon blev känd som den Svenska Näktergalen.
  • Birgit Nilsson – ett av de största operanamnen som blev känd för sin robusta och dramatiska stil, inte minst när det kom till Wagner tolkningar.
  • Berit Lindholm – även hon en stor Wagner sångerska som framförallt blev extremt populär i Tyskland på 60-talet.

Inte bara då

Även idag finns det många berömda svenska operasångerskor som beundras över hela världen som Nina Stemme, Anna Larsson och Annalena Persson.

Varför just Sverige har producerat så många skickliga sångerskor råder det delade meningar om; vissa menar att det grundas i landets långa körtradition mena andra anser att det framförallt beror på de mycket respekterade musik- och operahögskolorna inom rikets gränser som gett unga begåvningar en gedigen grund att stå på. Vad det än beror på så är det bara att vara stolt och att glädjas över och njuta av de fantastiska framträdandena som de bjuder på.