Tre tips så att du får råd att börja spela

Skulle du vilja börja spela ett instrument, men tycker att det är för dyrt? Ett bra instrument kostar ganska mycket, likaså att ta musiklektioner. Men det behöver inte vara så dyrt att börja spela ett musikinstrument. Här kommer tipsen.

1# Köp begagnat

Ett sätt att få råd med ett bra instrument är att köpa begagnat. Ett riktigt musikinstrument är ett hantverk. Det innebär att den tioåriga gamla saxofonen för 7000 kronor på Blocket, kan vara bättre än en ny saxofon för 4000 kronor. Om du satsar på välkända märkan så kan du göra en riktigt bra affär. Är det så att du behöver lite mer pengar i plånboken, så kan du också sälja din iPhone till mResell, istället för att du bara kasserar eller ger bort den. Då får du lite mer pengar att köpa musikinstrument för.

2# Hyra eller låna ett instrument

Känner du någon som har en saxofon, en fiol, ett piano eller en gitarr som bara ligger? Fråga helt enkelt om du kan få låna eller hyra instrumentet. Vissa musikskolor och företag hyr också ut instrument. Det är särskilt bra om du vill börja spela cello eller bas, stora och dyra musikinstrument som det kan vara klokt att testa på innan du köper.

3# Musiklektioner

Förutom att det är en kostnad att få tagit i ett musikinstrument, så är musiklektioner tämligen dyra. Du får räkna mellan 300 till 500 kr per lektion och då är de sällan ens en timme långa. För att lära dig ett instrument väl är det klokt att faktiskt ta några lektioner, särskilt i början, så att du lär dig hur du ska blåsa eller rätt fingersättning. Men idag kan du också lära dig mycket online. Dels kan du lära dig att spela på YouTube helt gratis, dels kan du bli medlem på en digital musikplattform. Du får du tillgång till hundratals genomtänka musiklektioner.