Band med museer

Vissa artister och grupper blir så stora och populära att de till sist får egna museer. Det kanske mest berömda är Elvis hem Graceland som konstant besöks av hängivna fans, men även vaxmuseer där berömda stjärnor avbildas i naturlig storlek som Madame Tussauds ger besökarna möjligheten att fotas med sina favoritcelebriteter. När det kommer till band finns det några riktigt berömda museer, inte minst hemma i Sverige.

ABBA The Museum

Ända sedan ABBA-museet öppnade på Djurgården i Stockholm år 2013 har tusentals besökare i alla åldrar och av alla nationaliteter flockats hit. Museet har ett stort antal föremål som gruppen använt, inte minst de fantastiska utstyrslarna som de hade på sig då de vann Eurovisionsfestivalen med låten “Waterloo” men också diverse andra artefakter som mikrofoner, guldskivor och Benny Anderssons piano. En rolig del av utställningen är telefonen Ring Ring, uppkallad efter gruppens allra första hit, som ger vissa, lyckliga besökare möjligheten att få ett personligt samtal med någon av gruppens medlemmar.

En rolig aspekt i ABBA-museet är att det här finns en hel del interaktiva utställningar, inte minst möjligheten för besökarna att själva få framföra några av ABBAS största hittar. Museet är en del av det större Musikmuseet där besökarna också kan ta del av modern, svensk musikhistoria som även den är rik och varierad.

The Beatles Story

Självfallet så har även de berömda “skalbaggarna” museum men här är det inte bara frågan om ett utan flera, bland annat i London och Berlin. Det främsta ligger dock i medlemmarnas egen hemstad, Liverpool och heter The Beatles Story dit de riktigt inbitna fansen kommer minst en gång i livet. I Beatlesmuseet kan man se allt ifrån foton, skivor och dräkter men också hela gator som rekonstruerats så att besökarna kan få uppleva några av gruppens mest ikoniska platser.