Trummor och slagverk

Den arketypiska trummisen i de flestas sinnen är den rödhårige Animal i serien Mupparna, en vild och galen slagverkare som måste spela kedjad till sina trummor då han inte kan kontrollera sin spellust. Animal tjoar och skriker, skrattar för sig själv och ger en underhållande, och inte helt overklig bild av många berömda rock- och jazztrummisar. I ett band är trummisen vad mästerkocken är för köket; full av intensitet och talang men också temperamentsfull och ibland okontrollerbar.

Rytm är en av de absolut viktigaste delarna av musik då den dels ger en fast takt men också har en enormt medryckande effekt. I kulturer där man inte har andra musikaliska instrument brukar åtminstone rytmen framkallas genom att man antingen slår på djurhudar, träbitar eller helt enkelt klappar händerna, och när man dansar är det rytmen som inspirerar allra mest. Faktum är att slagverket anses vara det äldsta instrumentet i världen.

Det finns oerhört många typer av slagverk men i västvärlden är det framförallt trummorna som är det vanligaste. Här har man spänt ett så kallat trumskinn över en hålig cylinder och beroende på cylinderns storlek och hur spänt skinnet är ger trumman olika ljud. När man spelar på en trumma kan man antingen använda bara händerna eller fingrarna, eller trumstockar och vispar. I trumset brukar de största trummorna som står på golvet manövreras med fotpedaler.

Vanliga ackompanjerande instrument till trumset är klockspel, som ser ut som hängande stavar och som ger ifrån sig rena, klingande ljud, cymbaler som består av en eller två metallplattor som man antingen slår på eller som slås mot varandra och gongar som är en stor, hängande metallplatta som ger ett djup och nästan ekande ljud.