Metallica – hårdare än hårt

Den amerikanska gruppen Metallica har redan vandrat på denna jord i nästan 40 år men idag är de populärare än någonsin förr. Med sina hårda tongångar, djupa och ofta känslosamma texter men också vackra melodier har de skaffat sig en fanbase som spänner över flera generationer.

Enligt den amerikanska finanstidningen Forbes är gruppen en av världens mest välbetalda och deras WorldWiredTour som drog igång år 2016 har inbringat hela 250 miljoner dollar. Deras senaste album hamnade nästan omedelbart på den amerikanska topplistan Billboards etta, och det ser inte ut som att deras popularitet kommer att sjunka i den närmaste framtiden.

Metallica består framförallt av frontmannen James Hetfield och den danske trummisen Lars Ulrich, men de är egentligen varandras motsatser. Hetfield är stor och tuff och inte den man vill hamna i slagsmål med, medan Ulrich är liten och späd och ganska mesig. De är omväxlande varandras bästa vänner och värsta fiender, men det kanske är just den relationen som hela tiden håller bandet på tårna. Med hittar som Nothing Else Matters, Sad but True och Enter Sandman är Metallica idag en given del av världens rockhistoria.