Vad är en musiker?

Definitionen av en musiker är en person som utövar musik på ett eller annat vis; som spelman, som kompositör eller som arrangör. Olika människor har olika kriterier för vem som räknas som musiker och enligt många är alla som på ett eller annat vis framför toner och rytmer musiker, till exempel DJs, sångare och musikproducenter medan andra har strängare definitioner som enbart inkluderar dem som spelar musikinstrument.

Olika kategorier

Ett vanligt sätt att indela och beskriva personer som sysslar med musik är kompositör, sångare, artist musiker och producent. Alla har specifika uppgifter; kompositören skapar musiken, sångaren/artisten/musikern framför den och producenten tillverkar den slutgiltiga ”produkten”. Många människor är alla tre kategorier som till exempel Prince och Paolo Conte, medan många andra enbart tillhör en eller två av dem. Elvis Presley spelade in mellan 700-800 låtar men skrev inte en endaste en, däremot kunde han spela gitarr. Därför faller han i kategorin sångare/artist och även musiker, men inte kompositör. Benny Andersson är däremot en skicklig kompositör och musiker, men kanske inte världens bästa sångare.

Stora talanger

Historien har många exempel på musiker, sångare och kompositörer som alla var genier inom sina områden. Ett av de största av dem alla var Wolfgang Amadeus Mozart som var en skicklig musiker och kompositör redan i den yngsta barndomen, och som hela tiden utvecklades till ett enormt musikaliskt geni fram tills sin tidiga död vid 36 års ålder. Trots sin enorma talang var han dock inte alltid förtjust i sångare och det finns en berömd anekdot om hur han avskydde en populär sångerska till så den mildaste grad att ha skrev ett stycke åt henne med många låga och höga toner vilket fick den fåfänga sångerskans huvud att nicka upp och ner som en docka på scenen.

Även inom popmusik finns det stora genier, trots att många klassiska och äldre musikälskare gärna ser ner på dem. Att kunna få miljontals människor ätt älska ens musik och framföranden är inte det lättaste, och bara för att en viss typ av musik är publikvänligare än annan betyder det inte att den inte är full av vackra harmonier och underfundiga rytmer och texter. Ta någon som Avicii, till exempel, som med hjälp av en dator och en stor musikalisk begåvning lyckades få fram alster som inte bara var dansvänliga men också extremt melodiska och känslosamma. Eller hårdrocksgruppen Rammstein, som förenar stor musikalisk skicklighet med sköna tongångar som för det otränade örat kan låta som kakofoni.

Oavsett musikgenre så finns det människor med stora talanger och en rejäl portion passion och envishet som lyckats nå toppen inom sin kategori. Att kunna uttrycka sig musikaliskt, vare sig det handlar om en personlig tolkning av en visa eller att skriva en tretimmars symfoni är både en gåva och ett stort hantverk, och inte något som vem som helst kan klara av.