Anlita musiker till begravning

Musik följer verkligen människan genom livet, från dopet till begravningen. En begravningsceremoni kan verkligen förhöjas genom stämningsfulla musikinslag, men det är inte bara valet av musik som är viktigt att tänka igenom – de musiker som framför musiken sätter minst lika stor prägel på ceremonin som själva musikstyckena.

Att anlita musiker och solister kan kännas som en djungel – många väljer någon ur släkten, men om du vet att din systerdotter inte är en riktigt så duktig violinist som din syster tycker eller om du inte har någon släkting som spelar kan det vara lämpligt att söka sig utanför den närmsta kretsen. Som tur är kan du förlita dig på att en erfaren begravningsbyrå som Lova begravning har ett nätverk av lokala, professionella musiker och solister som de med god erfarenhet brukar anlita.

Vad är egentligen en musiker?

Kanske ska du först slå fast vad det är du söker efter. “Musiker” är ett vitt begrepp som kan innefatta allt från glada amatörer till internationellt framgångsrika orkestersolister. En musiker kan vara instrumentalist eller sångare, eller både och. Svenska kyrkan tillhandahåller organist till ceremonin. Vederbörande kan innebära en extra kostnad i det fall dina specifika val av musik ställer krav på extra förberedelser. Organisten kommer spela de psalmer som tillhör begravningsordningen, men kan också vara behjälplig med att ackompanjera exempelvis en inhyrd solist.

Kostnaden för att anlita en musiker till en begravning kan naturligtvis anpassas efter din budget men ju erfarnare och upptagnare musikern är, desto högre blir prislappen. Det är egentligen inte mer annorlunda än hur du anlitar yrkespersoner för andra typer av tjänster. Även om många har inställningen att musik mest är en hobby är detta inte sant. Ett proffs kommer alltid vara ett proffs och ska du vara säker på att musikinslagen på den viktiga minnesstunden blir som du har tänkt dig är det säkrast att anlita någon som är yrkeskunnig.

Tänk utanför boxen med musiken

Det kan vara intressant att tänka utanför boxen i valet av musiker för framträdande på begravningen. Det är inte säkert att en klassiskt skolad sångare med orgelackompanjemang är rätt för just er minnesstund, många instrumentalister är även duktiga sångare. Varför inte leta upp en tonsäker cellist som först kompar sig själv sjungandes något ur den svenska vistraditionen och som musikinslag två framför en av J.S. Bachs Sarabander?