Fixa julstämningen med julmusik och julpynt

När julen närmar sig är det många som får den där sköna julkänslan, speciellt när det blir första advent och ljusstakarna kommer fram. Har du svårt för att få julkänsla eller har du svårt för att veta hur du ska få den? I så fall kan nedanstående tips hjälpa dig inför kommande julfirande.

Så får du julkänslan – med och utan pengar

Många förknippar julen med pengar. Det ska köpas både det ena och det andra och julhandlandet börjar redan i november för många i samband med Black Friday. Men julen och julkänslan sitter inte i pengar och saker. För att du ska komma i julstämning kan du göra något av det här:

  • Baka och laga mat. Att baka och laga mat är en stor del av julen, inte minst för att det skapar dofter i hemmet som hör julen till. Se till att använda kryddor som saffran och kanel som verkligen bidrar till julstämningen.
  • Pynta på ditt sätt. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till julpynt av olika slag, det viktigaste är att man själv trivs med det. Julpynt kan vara alltifrån några adventsljusstakar och en julgran till julbelysning, kulörta kulor och tomtar överallt. Det traditionella och svenska sättet att pynta skiljer sig lite ifrån det nya och amerikanska sättet. Välj det som du gillar bäst.
  • Dekorera med blommor. Doften från hyacinter har blivit en doft som förknippas med julen. Men att pynta med blommor som röda julstjärnor kan också bidra lite till att skapa julstämning.
  • Spela julmusik. Det kan snabbt bli tjatigt med julmusik, men att spela julmusik vid specifika tillfällen och med några väl valda låtar kan göra mycket för julstämningen. Låt inte musiken stå på hela tiden, spela den bara i samband med fikastunder eller festliga tillfällen.
  • Umgås med nära och kära. Julen är trots allt en familjär högtid. Se till att bjuda hem nära och kära på lite adventsfika eller en hel middag om du orkar. Huvudsaken är att umgås och lysa upp mörkret med lite upplyftande umgänge.