Geniet Prince

En av den moderna popmusikens största nämn var Prince, den amerikanske sångaren, låtskrivaren, producenten och musikern som inte bara gjorde sig ett namn genom sina många hits men också genom sina fantastiska scenframföranden och märkliga personlighet. Älska eller hata honom, det går inte att frångå att Prince satte sitt namn på musikhistoriens längder.

Prince hela namn var Prince Rogers Nelson och han föddes år 1958 i Minneapolis i USA. Hans föräldrar var båda jazzmusiker och därför fick den unge Prince tidigt upp ögonen och öronen för musik, och han skall ha varit så ung som sju när han skrev sin allra första låt. Musikintresset fick honom att tidigt börja lära sig många olika slags instrument, och han skall ha kunnat spela hela 27 stycken. Förutom olika varianter av slagverk, gitarrer och pianon bemästrade han även bas, clavinett och bushtrap, ett slags australiensiskt cymbal-instrument och han var hela tiden pigg på att testa nya modeller.

De som kände Prince är alla överens om att han var en extrem perfektionist, och det kan ha spelat en stor roll i varför han valde att själv spela så många instrument. Från en tidig ålder hade han dessutom lovat sig själv att skriva en låt om dagen, och vid sin förtidiga död år 2016 skall han ha lämnat efter sig ett enormt arkiv av låtar som han antingen enbart skrivit eller också spelat in.

Om man ska beskriva Prince musik så är det framförallt funken som är framträdande. Han fullkomligen älskade funk, och hela hans ”persona” och musikaliska karaktär var som en sexig, funkig spelevink som dansade till tunga och heta rytmer. Den som hann se Prince live kan idag skatta sig lycklig då hans framträdanden var en perfekt kombination av fenomenal musik, dans och flirtande.

Prince samarbetade också med många andra artister och flera av hans låtar framfördes antingen som cover versioner eller som unikt skrivna för dem. Det berömdaste exemplet är ”Nothing Compares 2U”, som många än idag inte vet inte tillhörde den irländska sångerskan Sinead O’Connor. Han spelade även in duetter med bland annat Sheena Easton, Madonna och Kate Bush.

Som så många andra genier så genomgick Prince även tunga perioder och under hela sitt liv var han en andlig sökare och ofta mycket tillbakadragen. Han led också av svåra ryggproblem, och skall ha överdoserat på värktabletter – därav sin förtidiga död. Han har dock efterlämnat ett enormt musikaliskt arv och ingen kommer glömma denna ”sexiga MF”!