Musik som motiverar

Musiksmaken är som baken och hur mycket folk än argumenterar för eller mot den ena eller den andra musikstilen så är det helt enkelt en fråga om personliga preferenser. För vissa låter Metallica som power och energi och för andra rena huvudvärken! Katy Perry eller Kate Bush? Är det okej att tycka att Justin Bieber är bra trots att du redan är fyllda femtio?

Musik är något alldeles magiskt då det kan få igång en människas fantasi och livskraft utan att hon egentligen gör något annat än lyssnar. Olika låtar påverkar humöret på olika sätt och från glad blir lyssnaren ledsen och från ledsen till glad – ofta redan vid upptakten. Musik väcker också minnen och hjälper människor att hitta motivationen till allt från husgöromål till motion.

Sätt mål med musiken

Det finns vissa saker som alla måste göra, hur tråkigt eller själsdödande det än verkar. Att sticka ut och jogga, att sortera räkningar, att diska och städa. Med musik går det däremot att vända på det hela genom att sätta upp konkreta mål. Låt säga att du behöver motionera i en halvtimme varje dag eller att du har lovat dig själv att gå ett visst antal steg. Genom att skaffa en smartwatch kan du sätta upp dina dagliga motionsmål och med ett par hörlurar dra på full volym och bara köra under den utsatta tiden. Det spelar ingen roll om du är ute eller inne; stegen räknas, pulsen tas och kalorierna bränns för fullt. Har du tusen steg kvar att ta för dagen? Gå runt hemma: städa, damma, lek med hunden, jaga barnen…med klockans hjälp har du fin koll på formen och musiken har gett dig den där härliga känslan som bra låtar ger.

Har du en kompis som också har en aktivitetsklocka? Då kan ni tävla med varandra, vilket kan bli ännu mer motiverande samtidigt som ni blir starkare och får bättre kondition. Du och din kompis kan lyssna på samma eller olika slags musik så länge ni är överens om vad ni tävlar om.

Vilka låtar är bäst för motivationen?

Även om det inte finns rätt eller fel när det kommer till den personliga musiksmaken så passar dock olika stilar och rytmer bättre vid olika tillfällen. En gråtfylld Celine Dion låt är kanske inte det bästa valet när du ska lyfta tyngder medan dödsmetall inte passar under yoga passet. Åtminstone inte för de flesta. Välj därför den musik som rytmiskt passar bäst för olika aktiviteter och gör spellistor som du anpassar därefter: en för avkoppling, en för yogan, en för disk och en för joggingen. Du kommer snabbt märka vilken skillnad det gör och upptäcka vilken glädje det faktiskt finns i att lyssna på musik, trots att du utför småtråkiga uppgifter.