K-Pop

En av de absolut största musiktrenderna just nu är så kallad K-pop. Medan de äldre läsarna kanske rynkar undrande på ögonbrynen så vet de yngre definitivt att förkortningen står för Korea, och det är alltså frågan om sydkoreanska grupper som idag fullkomligen krossar topplistorna.

Det hela började med artisten PSY som år 2012 tog världen med storm med sin låt och video “Gagnam Style”. Sedan videon kom ut har den setts 3.3 miljarder gånger och den har både röstats till världens mest älskade och hatade danslåt. PSY själv, en godmodig, lätt korpulent man i sina bästa år skrattar hela vägen till banken och älskar att irritera sina haters med ännu mera dans och sång.

Idag finns det flera koreanska grupper som är säljer skivor och konserter som smör i solen. En av de populäraste är tjejbandet BlackPink som toppar listorna med låtar som blandar koreanska och engelska och har mäktiga “drops” och snygga koreografier. Ett annat extremt populärt band är pojkbandet BTS, som trots diverse kontroverser hela tiden ligger högt på listorna.

En av de främsta kritikerna som K-popen fått är att bandmedlemmarna ofta tränas och drillas alldeles för hårt av sina skivbolag, men å andra sidan gäller det för hela musikindustrin, vare sig man gillar det eller inte.